Of je nu van de borstvoeding bent of er niets mee hebt…alles is prima. Zolang het een keuze is waar jij je helemaal goed bij voelt, werkt alles.


Samen

In de week van de borstvoeding kan ik als borstvoeding fan natuurlijk niet achterblijven met een post. Mijn kleine meisje wist binnen 10 minuten na de geboorte haar weg naar mijn borst te vinden en bijna 3,5 jaar later drinkt ze in de ochtend en voor het slapen gaan nog graag een beetje. Ik ben het avontuur aangegaan zonder eindmoment in mijn hoofd. Dat mag zij zelf bepalen.

Ik ben dus fan. Om verschillende redenen. Voor mijn gevoel is borstvoeding voor 30% voeding. Voor de rest is het veiligheid, hechting, troost, weerstand. Ik heb 100% op behoefte gevoed. In de eerste weken is het spannend of ze wel genoeg binnenkrijgt, maar toen ze begon te groeien, was dat voldoende bevestiging. We hebben samen allerlei hordes genomen en juist dat maakt dat we een super team zijn. Ik heb een borstontsteking samen met haar binnen een dag aan de kant gewerkt (dwars door de pijn heen) en een verstopte melkklier samen met een ultrageluidtherapeut.

Gevoel

Ik heb alles op gevoel gedaan en me nooit aan een schema gehouden. In de eerste weken betekende dat heel veel voeden. Ze viel met mijn tepel in haar mond in slaap en dan rustte ik met haar mee. Naarmate ze meer slaapjes aan elkaar kon plakken, liepen de voedmomenten terug. Ik geloof niet dat baby’s op deze manier een slaapassociatie met de borst ‘oplopen’. Ik geloof wel dat ze vanuit een veilige hechting zelfvertrouwen krijgen en juist wel alleen kunnen slapen. Ons meisje is een ware fan van slapen; ze doet het graag én lang.

Wanneer je je in het onderwerp verdiept, kom je allerlei visies en meningen tegen. Zelf ben ik niet van het namen aan iets koppelen, maar velen zullen mij de stempel langvoeder geven. Ik noem het liever leven in lijn met mijn natuur, onze natuur. Wij doen te veel met ons hoofd; willen sturen en controleren. Daarbij vergeten we te kijken naar wat je baby echt nodig heeft.

Vergelijk ons eens met de dierenwereld. Geen enkele giraffe kijkt op haar horloge en zegt tegen haar jong: Zo, over 3 uur krijg jij de volgende voeding. De giraffe moeder heeft ook niet de Oei ik groei app. Prima om die als leidraad te gebruiken, maar kijk vooral naar je baby. En luister naar wat je gevoel je influistert. Dat is je moederinstinct. Vraag het aan moeders: dat klopt altijd!

Rust

Ik geloof vooral ook in de simpelheid van borstvoeding. Altijd precies de hoeveelheid en samenstelling die je baby nodig heeft. Je hebt het altijd bij je, op de goede temperatuur. En voeden kan echt overal. Doekje er over en voeden maar. Borstvoeding geven is vooral overgave, vertrouwen en volgen. Niet makkelijk in deze maakbare wereld, maar het geeft je zoveel rust wanneer je dit wel kunt. En laat rust nou net de omgeving zijn waarin een baby goed gedijt. Moeders trouwens ook 😊


Moraal van mijn verhaal: doe wat goed voelt. En wil je hier graag over praten met een die hard ervaringsdeskundige dan ben ik er voor je. Stuur me een bericht.

Borstvoeding is zoveel meer dan voeding!

biondbewust

Tot slot:
∞ Vond je het artikel de moeite waard dan staat het je uiteraard vrij om het te delen.
∞ Wil je meer blogs lezen, schrijf je dan in voor inspiratie in je inbox.